J U S T S M I L E

ENTRY ABOUT BFF PHOTO FACEBOOK TWITTER INSTAGRAM NEWER OLDER +FOLLOW

Rahsia Amalan Wanita Soleha

Ya Allah Kau percomelkankanlah akhlakku..Kau teguhkanlah ketqawaanku...imanku dan istiqamahku..Jauhkanlah diriku dari diperkenakan kesedihan..kekecewaan..jauhkanlah diriki dari sifat-sifat yang Kau murkai..jauhkanlah hambu ini dari musuh-musuh-Mu..dekatkanlah aku dengan orang-orang yang Kau cintai..
Sesungguhnya Engkaulah Maha Pendengar lagi Maha Mengetahui... amin~

Baiklah entry sha kali ni adalah untuk kita berkongsi bersama..tiada kaitan sama ada yang hidup atau meniggal dunia taw ?? hihihihih 
Sha harap dengan entry ni ia dapat memberi manfaat untuk kaum Hawa di luar sana..ok ??

Rahsia Amalan Wanita Soleha :-

1.Mendirikan solat.
-Semua manusia yang sudah mencapai umur baligh diwajibkan keatasnya solat fardu lima waktu sehari semalam... Solat fardu dengan rajin lakukannya.. solat sunat bagi menampung kekurangan yang terdapat pada solat wajib itu tadi.

2.Menjaga solatnya.
-Seseorang yang wajib solat dituntut juga khusyuk ketika menunaikan kewajipan itu..Selain khusyuk..menunaikan solat juga dituntut beristiqamah iaitu melakukan solat dengan berterusan mengerjakanya serta menjaga waktunya..ini bermaksud solat itu mesti diawal waktu dan tidak berlengah-lengah.

3.Bersyukur dan redha.
-Manusia ini biasa mempunyai tabiat yang buruk kerana apabila ditimpa ujian atau musibah sering mengeluh dan ada kalanya seperti menyalahkan takdir.Sebaliknya kita bersyukur dan redha dengan setiap pemberian Allah.

4.Selalu bersedekah.
-Murah hati adalah sifat yang mulia.Kehidupan akan menjadi indah dan bahagia apabila semua orang ada perasaan ingin saling bantu membantu sesama saudara seagama.Sehingaa malaikat berdoa agar orang yang rajin memberi sedekah itu Allah s.w.t akan gantikan dengan ganjaran yang berlipt kali ganda.

5.Menjaga maruah diri.
-Untuk menjadi wanita solehah..maka hendaklah wanita itu menjaga maruahnya dengan menutup aurat dengan betul.Memelihara diri dan kehormatannya serta menjauhi perlakuan yang mendorongnya melakukan maksiat dan perbuatan keji.

6.Takut akan murka Allah.
-Wanita solehah sentiasa patuh kepada ajaran Allah dan menjauhi semua larangan-Nya.Walaupun Allah tidak dapat dilihat tetapi sentiada merasakan Allah itu maha melihat semua perbuatan hamba-Nya.

7.Menjaga amanah.
-Sebagai wanita perlulah menjaga amanah yang telah dipikulkan ke atasnya seperti amanah menjadi seorang isteri,seorang ibu,seorang pekerja,seorang tertangga.Amanah kepada Allah seperti di dalam surah Al-Fatiha
'Kepada Engkau kami menyembah dan kepada Engkau kami memohon pertolongan'

8.Pandai membaca Al-quran.
-Wanita solehah menjaga solatnya dengan istiqamah, menjaga amanah dan memelihara diri, mestilah juga tahu mengaji quran dan suka atau sering menjadikan Quran itu sebagai sahabatnya. Sesungguhnya rumah yang tidak diperdengarkan alunan bacaan Quraan ibarat sebuah kubur yang sunyi dan gelap gelita.